Közeleg a tél

2018/02/18. - írta: movie

Garri Kaszparovról még kisgyerek koromban hallottam mint nagyszerű sakkozóról. Aztán párszor szembejött mint az  oroszországi "futottak még" ellenzékiek. Talán olyasmit gondoltam volna róla - ha egyáltalán eszembe jut - hogy a sakkozás után egy reménytelen harcot folytat Putyin elnyomó rendszere ellen, biztosan remekül elszórakozik.

kasparov-kozeleg-a-tel.jpgElolvasva a könyvét szembetűnő volt az a már-már idealista rajongása a liberális világrend felé. De hazudik aki a Kasparov liberalizmusát összemosná a különböző melegjogi és gender mozgalmakkal. Az az ember tényleg a szabadságért harcol.

Természetesen a könyv elolvasása előtt is tudtam, hogy a Putyin által uralt Oroszországban foghíjasak a szabadságjogok. Az viszont kiderült mennyien harcolnak ott a szabadságért!

 

Kiderült mekkora tévhit és mennyire sértő volt az oroszokra nézve a bennem is kialakult kép, amely Oroszországot Putyin feltétlen rajongótáboraként festette le.

Fentebb azt írtam, Kasparov rajong a liberális világrendért. Azonban a liberális világrend mai nyugati képviselőit mélységesen elítéli, mert az újabb és újabb események folyton "aggodalommal töltik el", majd mohó lelkesedéssel folytatják üzelmeiket Putyinnal, a nagy maffiavezérrel.

Korábban írtam miért nem vagyok liberális, mert az ügyeik elfogytak ezért már csak az irreleváns bárgyú témák maradtak. Sajnos Oroszországban és (még sajnosabb Magyarországon is) a liberalizmusnak a klasszikus értelemben van helye.

Különösen hitelessé tette a könyvet a megannyi számomra is ismerős benyomás, amelyet Európa keleti felén tapasztaltunk. Kiemelném például azt a megalázó bánásmódot, amiben minket részesítettek a nyugati nagykövetségek a '90-es években, ha vízumot ígényeltünk.

Lehet vicces most, így két évvel a megjelenés után írni erről a könyvről, de egyrészt fájdalmas látni mennyire nem változott semmi az elmúlt két évben, másrészt jobb később mint soha alapon csak ajánlani tudom mindenkinek!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hatalom.blog.hu/api/trackback/id/tr2213677890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása